HUDTILLSTÅND

SKIN INSTANT ©

(vision av läkare Philippe Allouche)
Huden är en reflektion av dig själv; den ändrar sig flera gånger inom en dag och under en livstid. Alla individer har olika Skin Instants © som kan variera på olika delar av ansiktet. Vår hud är vårt skydd mot omvärlden som kan jämföras med ett hus: om taket, dvs. epidermis, inte skyddar mot yttre angrepp, blir det inre, dvs. dermis, sårbart. 
För att uppnå avgörande resultat måste vi börja med att titta på epidermis. Vi vet att genom att skapa en perfekt miljö på ytan kan vi hjälpa huden att utvecklas på ett hälsosamt, balanserat sätt. Att ta hand om överhuden hjälper till att återställa hudens hälsosamma, ungdomliga och strålande utseende. 
Här nedan listar vi upp några vanliga hudtillstånd. Notera att du kan uppleva flera av dessa hudtillstånd samtidigt och de kan ändras hela tiden. Det är efter dessa våra hudterapeuter väljer rätt produkter för dig efter en noggrann analys av din hud.

NORMAL HUD

NORMAL HUD

Idealisk, smidig och elastisk hud med sammetslen textur och utan förstorade porer. Liknar huden hos barn innan puberteten då huden håller en god balans utan problem. En grundläggande hudvårdsrutin är fortfarande viktigt för att din hud ska hålla sig så balanserad som den är så länge som möjligt. Oavsett hur perfekt din hud är nu, kan problem dyka upp och ändra ditt tillstånd när åren går. 

TORR HUD

Tunn, ibland matt hud med täta porer. Kan sakna mjukhet, smidighet och kännas stram och i värsta fall bli grov och flagna på ett onormalt sätt. Blir torrare med åldern (från 40-45 år och uppåt). Torr hud beror på minskad produktion av talg och därmed brist av lipider som smörjer hudytan. Är ofta ärftligt och kan vara på grund av vissa sjukdomar (t.ex. atopiskt eksem). Påverkas även av väderväxlingar (värme/torr kyla), uttorkande tvålar och långvarig/upprepad kontakt med vatten. Detta kan förändra och försvaga den hydrolipida hinnan.

TORR HUD

UTTORKAD/FUKTFATTIG HUD

Vattenbalansen (fukt) är ett fenomen som kan beskrivas som ett konstant flöde av vatten från dermis (underhuden) till epidermis (överhuden). Det regleras på 2 sätt:
- Den hydrolipidiska hinnan på ytan som begränsar avdunstningen av vatten.
- Lipider (fetter) & NMF (natural moisture factor) i hudcellerna som ser till att vatten fångas upp och hålls kvar.  Sol, vind, kyla, trötthet, stress eller alltför aggressiva hudvårdsprodukter kan förändra och försämra hudens vattenbalans och leda till uttorkning. Även om man inte dricker tillräckligt med vätska under dagen.
Då fördjupas rynkor och torrhetslinjer kan skapas då hudcellerna dras ihop, sjunker mer så att tecken på åldrande förvärras synligt. Det är vanligt att upptäcka först vid tunnare områden, som runt ögonen. En känsla av stramhet kan uppstå med en något hårdare hudyta.

OLJIG HUD

Kännetecknas av glansig hud pga ett överskott av talg (fett). Har tjockare hudtextur, förstorade porer med pormaskar, finnar och eventuell akne*. Får lätt yttorrhet pga väderväxlingar. Har många aktiva talgkörtlar i området. Hormoner ökar aktiviteten och produktionen av talg, såväl under tonåren som under dagen och når en topp mellan 12.00 - 15.00. Stress, för fet/söt/kryddig mat, alkohol, oregelbundna måltider kan även påverka detta. Yttre faktorer som varmt klimat, solexponering, föroreningar och över-exfoliering kan även trigga talgproduktionen.

AKNE

När din huds porer blockeras av talg, bakterier, döda hudceller och smuts kan finnar uppstå, dv.s akne. Det kan dyka upp nästan var som helst på kroppen men utvecklas oftast i ansiktet, ryggen, ryggen, bröstet och axlar. Svarta pormaskar (komedoner) syns som en liten prick och mörknar pga att talget reagerar med syret i luften. Vita pormaskar är stängda precis under hudens yta, vilket ger de ett ljusare utseende.
Upphöjda, röda och inflammerade finnar är mer benägna att ge ärrbildningar. Det kan även bildas cystor och stora smärtsamma klumpar på djupet som kräver speciell behandling ordinerat från hudläkare. Vi är mest utsatta för att utveckla akne under puberteten. Under denna tid genomgår kroppen hormonella förändringar vilket kan öka talg-produktionen och därmed risken för akne. Det gäller även under graviditet, vid användning av p-piller, en ohälsosam diet, stress och felanvändande av produkter. Det kan även vara ärftligt från ens föräldrar.

KÄNSLIGHET/REAKTIVITET

Det vanligaste hudtillståndet. Syns som rodnad, en stickande/kliande känsla eller stramhet i huden. Inre stress/trötthet förvärrar hudens känslighet och ökar dess reaktivitet. Även förorenad luft, sol, kyla, vind, luftkonditionering, rökning, alkohol, ohälsosam kost och starkt kryddad mat. Även starka hudvårdsprodukter, tvålar, parfym och läkemedel (som antibiotika) och allergier kan öka känsligheten. Går ofta hand i hand med ett torrt hudtillstånd. Kan även öka för kvinnor under den premenstruella perioden eller under graviditet. Kan visa sig i form av rosacea, perorial dermatit, eksem* och andra känsliga tillstånd.

EKSEM

Röda, fjällande, torra och kliande områden. Många använder ordet eksem när de hänvisar till atopisk dermatit, som är den vanligaste typen. Termen atopisk avser en samling tillstånd som involverar immunsystemet, inklusive atopisk dermatit, astma och hösnuva. Ordet dermatit avser inflammation i huden. Vissa livsmedel, som nötter och mejeriprodukter, kan utlösa symtom. Rökning, pollen, väderväxlingar, hormoner (graviditet), tvålar och parfym kan också förvärra detta tillstånd. Eksem är inte smittsamt.

RYNKOR/TORRHETSLINJER

Från ungefär 25 års ålder börjar vår cell-försförnyelse försämras vilket gör att fina linjer dyker upp i ögonvrån. De är ofta torrhetslinjer, vilket enkelt kan behandlas med återfuktande serum/kräm. Vid 35 års ålder uppträder vanligtvis de första rynkorna: uttryckslinjer. Det kan variera från person till person var de dyker upp och hur de yttrar sig. De följer ansiktets muskulatur och är vanliga att se mellan ögonbrynen (bekymmersrynkan), längs munnen (nasolabiala) och runt ögonen (kråksparkar). Från 50 års ålder blir rynkor ofta fler och djupare pga. att cellförnyelsen minskar. Epidermis (överhuden) är inte längre tillräckligt återfuktad eller syresatt, vilket resulterar i hudveck. Kollagen och elastin-fibrer bryts även ner med tiden vilket försämrar ögonlockets rörelser och fasthet.

  

SLAPP/LÖS HUD

Att tappa fasthet i huden och få lös hud är något många har som åldersrelaterad oro. Det kan hända nästan var som helst på kroppen, men de vanligaste områdena är ansikte (kinder), dekolletage, mage och insidan av armar och lår. Främst beror detta på förlust av kollagen och elastin. Det är proteiner som bygger upp vår hud och håller huden ungdomlig genom att ge struktur till dermis, det tjockaste lagret i huden. När vi blir äldre tappar kroppen kollagen och elastin naturligt för varje år som går.
Om du har gått ner mycket i vikt kan du också få lös hud. Detta beror på att huden expanderar när kroppen ökar i vikt och så får huden det svårt att återgå till samma läge. Det gäller även vid graviditet. Solen skadar och bryter ner detta protein efter många år av solexponering.

PÅSAR

Svullnad under ögonen. Kan bero på att man sover dåligt en tid eller stressar mycket. Över natten kan lymfan, som ansvarar för att transportera avfallsprodukter från blodet, byggas upp i de nedre ögonlocken. Detta orsakar tillfällig svullnad på morgonen. Denna svullnad avtar vanligtvis under morgonen men ibland varar svullnader länge, särskilt hos personer med dålig cirkulation. Där har rökning, alkohol och en kosthållning med mycket salt en påverkan också. När vi åldras så förlorar vi kollagen (spänsten till huden) vilket kan skapa bestående problem med påsar. Allergi och känslighet kan också vara en faktor.

 

MÖRKA RINGAR

Mörka ringar under ögonen kan få dig att se/känna dig äldre än du är. Även om trötthet kan verka som den mest logiska förklaringen till detta tillstånd, finns det ett antal faktorer som kan bidra till mörka ringar under ögonen. I de flesta fall är de ingen anledning till oro och behöver inte läkarvård. Det kan vara genetiskt. Påsar under ögonen kan skuggor förstärka ringarna. När vi blir äldre blir huden tunnare då fett och kollagen sakta bryts ner. Tunnare hud gör att man ser blodkärlen tydligare under men även vidgade blodkärl som efter en allergisk reaktion. När din kropp inte får ordentlig mängd vatten kan dina ögon se insjunkna ut. Det kan även vara en hyperpigmentering efter för mycket sol.

 

PIGMENTERING

Melanin är en molekyl som produceras av melanocyter, celler i epidermis (överhuden). Denna molekyl är ett pigment som ansvarar för hudfärgen och skyddar huden mot solens ultravioletta (UV) strålar. Det finns två typer av melanin: eumelanin, dvs rödbruna eller svarta pigment, och feomelanin, dvs gula, bruna eller röda pigment. Pigmenteringsstörningar är fenomen som kallas hyperpigmentering orsakade av överskott av melanin i huden. De kan dyka upp på olika djup i huden och styrs vanligtvis av gener, hormoner (melasma/kloasma), metabolism, solexponering, fysiska/kemiska ämnen (som föroreringar) eller inflammation. 

 

SOLSKADAD/FÖRTJOCKAD HUD

Grov, rynkig, knottrig och oelastisk hud efter mångårigt solande. Vanligtvis får huden detta tillstånd på dekolletage (urringningen), händer, underarmar och ansiktet. Cellerna i överhuden (epidermis) delar sig snabbare och det skadade området får ett förtjockat utseende. Det kan först bli synligt efter 20-30 års solande men kan dyka upp tidigare och lättare hos personer som har ljus hy och som bränner sig lätt i solen. Tillståndet kallas ”aktinsk keratos” är oftast ofarligt, med kan utvecklas till en form av hudcancer som kallas skivepitelcancer. Rådgör därför med en hudläkare om du uppmärksammat hudförändringar. Håll koll efter rödaktiga fläckar som kan upplevas raspiga när man känner på den med fingret. Fläcken läker inte trots insmörjning med dina hudvårdsprodukter. 

 

 

GRÅ/TRÖTT HUD

Trötthet och stress kan få din hud att bli tråkig, grå, trött och livlös. Att utsätta huden för hårda miljöfaktorer som solexponering, föroreningar och ohälsosamma vanor som rökning och alkohol kan göra att din hud utsätts för fria radikaler vilket som minskar cirkulationen. Det leder till en hud med avsaknad av lyster och liv.
 

Lämna en kommentar

Vi går igenom din kommentar innan den publiceras.